>
DE NIEUWE ENERGIE-EFFICIËNTIEKLASSEN

DE NIEUWE ENERGIE-EFFICIËNTIEKLASSEN

Vanaf maart 2021 komen er nieuwe energielabels en herziene energie-efficiëntieklassen voor huishoudelijke apparaten. Hier vindt u alle relevante informatie over dit onderwerp.

Het energielabel (of EU-label) levert sinds 1996 informatie over gegevens over laag energie- en waterverbruik voor grote huishoudelijke apparaten. Het is wettelijk verplicht en wordt op het product weergegeven, zowel in winkels als via websites van retailers.
Het energielabel is bedoeld om de energie-efficiëntiegegevens in één oogopslag te tonen aan de klant, om een betere vergelijking met andere producten mogelijk te maken.
In de loop van de tijd zijn huishoudelijke apparaten goedkoper en energiezuiniger geworden. Daarom wordt het EU-label nu bijgewerkt.

De Europese Unie heeft een verplichte update van het huidige energielabel uitgegeven voor de volgende productcategorieën:

• Koelkasten/diepvriezers
• Vaatwassers

Vanaf maart 2021 moet alleen het label zichtbaar zijn op alle apparaten.
VERANDERINGEN IN ENERGIE-EFFICIËNTIEKLASSEN

VERANDERINGEN IN ENERGIE-EFFICIËNTIEKLASSEN

Wat verandert er precies in de energie-efficiëntieklassen?

Het is eigenlijk heel simpel: de gebruikelijke plusklassen, zoals A+++, A++ en A+, worden vervangen door een uniforme energieverbruiksschaal van A tot G. De indeling in zeven kleuren blijft behouden. Door gewijzigde meetmethoden is het niet mogelijk om het oude label om te zetten naar het nieuwe label. Er is enkel een schatting beschikbaar.

De wijzigingen hebben vooralsnog geen gevolgen voor ovens en afzuigkappen. Deze worden naar verwachting vanaf 2022 herzien.

De Europese producentenvereniging (APPLIA) legt de achtergrond uit van de herziening, deadlines, verplichtingen van fabrikanten en retailers, de nieuwe eisen inzake ecologisch ontwerp met betrekking tot efficiënt gebruik van hulpbronnen en het nieuwe energielabel zelf. Consumenten zien de nieuwe labels pas vanaf 1 maart 2021 op de apparaten.
Het nieuwe energielabel voor vaatwassers
Het nieuwe energielabel voor vaatwassers

Als onderdeel van het standaardisatieproces zijn de vorige plusklassen (A+++, A++ en A+) ook voor vaatwassers vervangen door een uniforme schaal van A tot G. Volgens de vorige norm komt de nieuwe energie-efficiëntieklasse B ongeveer overeen met een apparaat met A+++ -23%.

In de toekomst zal over het algemeen op alle energielabels een QR-code te vinden zijn, die linkt naar de EU-productendatabase EPREL. Daar vindt u meer informatie over het energielabel en het productgegevensblad van het betreffende apparaat. Verder worden er nieuwe, meer realistische eisen (bijv. met pannen) geïntroduceerd bij het specificeren van het aantal couverts. Daarom zullen de waarden hier nu anders zijn dan bij het oude energielabel. Het verbruik van water en elektriciteit wordt nu niet meer vermeld op de jaarwaarde, maar per 100 spoelcycli. Ook nieuw zijn de geïntroduceerde geluidsklassen van A-D om het geluidsniveau in dB (A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor vaatwassers
Het nieuwe energielabel voor vaatwassers

1. QR code
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh per 100 Eco cycli
4. Aantal couverts
5. Waterverbruik in liters per Eco wasbeurt
6. Tijdsduur van het Eco programma
7. Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsklasse

Het nieuwe energielabel voor koelkasten/diepvriezers
Het nieuwe energielabel voor koelkasten/diepvriezers

Er zal ook een QR-code op de etiketten van de koelkasten en diepvriezers staan, die linkt naar de EU-productdatabase EPREL. Daar vindt u meer informatie over het energielabel en het product data sheet van het betreffende apparaat.

De voorgaande plusklassen (A+++, A++ en A+) zijn niet meer van toepassing op het gebied van koelen en vriezen. De beschikbare energie-efficiëntieklassen gaan dan van A tot G. De nieuwe energie-efficiëntieklasse A komt overeen met een apparaat met A+++ -60% volgens de vorige norm.
Net als voorheen wordt het verbruik van elektriciteit jaarlijks gerapporteerd.

De nieuwe geluidsklassen lopen van A-D en zijn er om het geluidsniveau in dB (A) transparanter te maken.

Het nieuwe energielabel voor koelkasten/diepvriezers
Het nieuwe energielabel voor koelkasten/diepvriezers

1. QR code
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh per jaar (gemeten onder de nieuwe standaard voorwaarden)
4. Het totale volume van de koelcompartimenten
5. Het totale volume van de vriescompartimenten
6. Geluidsniveau uitgedrukt in dB(A) re 1 pW en geluidsklasse

Het ecodesign voorschrift
Het ecodesign voorschrift

Naast de gewijzigde energie-efficiëntieklassen is het nieuwe voorschrift inzake ecologisch ontwerp ook van toepassing vanaf 1 maart 2021. Dit reguleert het milieuvriendelijke ontwerp van producten, de minimale beschikbaarheid van reserveonderdelen en de mogelijkheid om te recyclen en te repareren.

Het doel is om de milieu-impact van huishoudelijke apparaten te verminderen, waarbij rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van uw apparaat.

Ontdek ons zelfbedieningsportaal om de juiste reserveonderdelen te vinden om uw apparaten te repareren.

Ontdek meer